Studsmatta

Som bekant är studsmattor vid felanvändning ett redskap som kan innebära stor fara för olyckor i form av personskador. Det finns mycket och tänka på, och i stundens hetta kanske man inte är så uppmärksam på riskerna som medföljer en studsmatta. Framför sina kompisar vill man nog inte visa sig feg, och istället för att resonera rationellt tar man ett oansvarigt beslut och olyckan kan mycket väl vara ett faktum.

När alla säkerhetsåtgärder vidtagits som rör studsmattan och säkerheten kring konstruktionen finns ännu den mänskliga faktorn kvar. Det finns emellertid små lösningar man kan ta till för att minska även denna risk. Speciellt när det handlar om barn kan det vara extra bra att ha lite mer kött på benen för att låta deras stund på studsmattan bli det oförglömliga glädjeruset som det bör vara.

marken under och omkring studsmattan är mjuk

En grundläggande variant är att se till att studsmattan står på plan mark och inte står i lutning. I lutning blir balansen hos den som hoppar rubbad. En fördel är också att marken under och omkring studsmattan är mjuk. Gräs fungerar bra överlag.

införskaffat en studsmatta

Ta gärna en extra titt på omgivningen. Träd och stenar bör inte finns i närheten. Andra hårdare saker som verktyg, leksaker och dylikt bör röjas undan.

införskaffat en studsmatta

Se till att det är tätt mellan ramen och mattan. Det innebär att fjädrarna behöver vara intakta och inte utdragna. Om du har införskaffat en studsmatta med lite högre kvalitét kommer detta inte att vara ett problem, men det är ändå viktigt att vara medveten om det. Ett mellanrum som kanske inte syns under kantskyddet kan leda till mycket tråkigheter.

 

Om man vill känna sig extra trygg när ens barn hoppar vitt och glatt på studsmattan kan man vaddera kanterna genom att helt enkelt fylla kantskyddet med någonting mjukt som gör att ett fall mot ramen harmlöst.

 

Låt inte dina barn äta samtidigt som de hoppar. Det är oerhört lätt hänt att man sätter i halsen, även för vuxna.

Se till att barnen är barfota när de hoppar

Håll alla hårda leksaker borta från mattan. Se till att barnen är barfota när de hoppar.

 

Att vara under matten när någon hoppar är en mycket dålig idé. Kraften som uppstår i landningen bör man ha full respekt för då den är väldigt stor även för ett litet barn. Speciellt stor blir den för den stackare som sitter under mattan i landningsögonblicket.

 

Många av dess tips och råd är egentligen väldigt självklara, men av just den anledningen kan det vara väl värt att göra sig medveten om dem. Ett fördjupat säkerhetstänk är alltid nyttigt, och det leder till att barnen kan roa sig på en billig studsmatta utan förhinder och de vuxna kan finna lugn i vetskapen.